Stichting SPOM biedt op 15 scholen in het land van Maas en Waal primair onderwijs aan. De leidraad voor dit onderwijs is het zogenaamde koersplan (strategisch beleidsplan). Het huidige koersplan, ‘Ieder zijn talent, samen het resultaat’, is gemaakt voor de periode 2014-2017 (zie onze website: www.spommaasenwaal.nl). Omdat deze periode ten einde loopt, gaan we aan de slag om een nieuw koersplan te maken.
We willen dit doen met alle betrokkenen: alle personeelsleden van SPOM, maar ook met kinderen, ouders, oud-leerlingen, vertegenwoordigers van organisaties waarmee we samenwerken, bedrijven, politieke en maatschappelijke organisaties.
Wat is belangrijk?
Het proces om te komen tot een nieuw koersplan vinden we heel belangrijk. We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:
· Bottom-up & draagvlak creëren: het koersplan moet gedragen worden door de mensen die er uitvoering aan moeten geven. Daarom is het van belang dat zij bij de totstandkoming betrokken zijn.
· Concreet & onderscheidend: het plan moet richting en houvast geven aan de scholen, dus concreet zijn en realistisch. Daarbij moet het onderscheidend zijn, specifiek voor SPOM.
· Kort en krachtig.
· Inspirerend: voordat we tot vaststelling van de richting/koers komen, is het goed om te weten wat er zoal speelt. Op de scholen, maar vooral ook daar buiten. Welke ontwikkelingen zijn er gaande in de regio? Bij stakeholders waarmee wordt samengewerkt? Hoe hebben (oud-)
leerlingen het onderwijs ervaren en welke tips hebben zij? Wat vinden ouders belangrijk als het gaat om de toekomst van het onderwijs?
· Verbindend: het proces moet vooral als doel hebben dat scholen, leerkrachten, ouders en stakeholders elkaar ontmoeten en samen tot richtingen voor het nieuwe koersplan komen.
Hoe gaan we het doen?
We willen zoveel mogelijk mensen bij het uitzetten van onze koers betrekken. Daarom organiseren we een drietal inspiratiesessies in november 2016, januari 2017 en februari 2017, waarbij vertegenwoordigers van bedrijven/organisaties/verenigingen in de regio, gemeenteraadsleden, leden dorpsplatforms etc. worden uitgenodigd. Iedere sessie heeft een bepaald thema/bepaalde invalshoek, b.v. ‘Wat verwachten bedrijven van hun toekomstige werknemers’? Of ‘Wat is een verantwoorde burger van Maas & Waal in 2030?’. De sessies leveren input (‘sleutels’) over de verwachtingen met betrekking tot het onderwijs voor onze leerlingen in de toekomst.
Daarnaast is via www.sleutelsvoordetoekomst.nl het proces te volgen. Hier treft u verslagen van bijeenkomsten aan, polls, filmpjes, foto’s en ook de mogelijkheid een bijdrage/mening op die website neerzetten. Zo worden het ‘onze sleutels voor de toekomst van onze leerlingen!’.
Vervolgens wordt de input uit deze inspiratiesessies middels twee Onderwijssessies met het SPOM-personeel besproken om de vertaalslag te maken van maatschappelijke issues naar het gewenste onderwijs en dus naar strategische keuzes voor het onderwijs. Dit alles leidt tot de presentatie van onze nieuwe koersplan vóór de zomer van 2017.
Wat en wanneer?
Meepraten en meedenken over de toekomst van ons onderwijs? Kom op 16 februari a.s. naar de derde inspiratiesessie: de laatste mogelijkheid om mee te denken en je mening te geven over het onderwijs op de scholen in Maas en Waal in 2030.
We gaan met een veelkleurig gezelschap in gesprek onder leiding van Rick Matser (directeur IKC De Appelhof).
Waar?
Op IKC De Appelhof, Postelkamp 2 in Druten. Het programma start om 19.30 uur en om uiterlijk 21.15 uur sluiten we af.
Hoe?
Meld je aan door het sturen van een mail naar: info@sleutelsvoordetoekomst.nl. Alleen mensen die zich aangemeld hebben, worden toegelaten. Er is een beperkt aantal ‘plaatsen’ beschikbaar.
Met vriendelijke groet,
Lia van Meegen
(Het programma is op hoofdlijnen hetzelfde als dat van de eerste en tweede inspiratiesessie. We rekenen op veel SPOM-personeelsleden en ouders! Meer informatie over het nieuwe koersplan op de website www.sleutelsvoordetoekomst.nl).